ONTZUREN: VOEDING en TRIKOMBIN / biosesonantie

Hoewel in de reguliere geneeskunde hier nauwelijks aandacht aan wordt besteed, lijkt het geen twijfel dat het zuur-base-evenwicht in ons lichaam een belangrijke bijdrage levert aan onze gezondheid. Immers, bij verkeerde PH-waarden van vloeistoffen en/of weefsels kunnen enzymen niet actief worden. Enzymen werken meestal alleen bij een bepaalde PH-waarde van het omringend milieu. Maagsap moet bijvoorbeeld zuur zijn om pepsine in staat te stellen eiwitten te verteren, terwijl de dunne darm basisch (dus een PH-waarde hoger dan 7) moet zijn om daar enzymen te laten werken.

We eten te zuur, of beter gezegd: we eten teveel voedsel dat tot verzuring leidt. Bij het samenstellen van het voedselpakket is het namelijk van belang om ons niet alleen te bekommeren om de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen,, maar ook om het zuur-base evenwicht. Dat klinkt ingewikkelder dan het is.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam, blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Deze niet-afgevoerde zure afvalstoffen worden vaste afvalstoffen, zoals cholesterol, vetzuren, urinezuur, fosfaten, sulfaten, enzovoort. Ze hopen zich ergens in ons lichaam op, zonder dat we het weten. Deze opeenstapeling van niet-afgevoerde zure afvalstoffen in ons lichaam is verzuring. Wanneer het organisme te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels, zoals de spieren, de pezen, het onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Komt het lichaam mineralen tekort om de PH-waarde op peil te houden, worden deze aan het lichaam onttrokken, dit proces heet demineralisatie. Dit is het begin van een heel aantal klachten, o.a. gewrichtsproblemen, tandbederf, haaruitval, botbreuken, osteoporose en vele andere klachten!

Er is een verschil tussen mannen en vrouwen, inzake de afvoer van deze afvalstoffen. De vrouw kan ontslakken door de menstruatie, bij hen beginnen na de overgang de problemen pas echt, terwijl mannen dat hun hele leven al hebben. Mannen hebben eerder last van onder andere haarverlies, hartproblemen of een beroerte.

Voeding is één van de belangrijkste oorzaken van verzuring, omdat het grote verschuivingen kan veroorzaken in de zuur-base-huishouding van ons lichaam. Wanneer een lichaam een overschot heeft aan basen, heet dit alkalose en een overschot aan zuren wordt acidose genoemd.

Sinds de onderzoeken van Ragnar Berg en anderen aan het begin van de vorige eeuw heeft men geprobeerd een onderscheid te maken tussen zuur- en basisch werkende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan, zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base evenwicht. Of een voedingsmiddel een zuren- of een basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuur smakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op.

Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen. Waar het om gaat is dat het evenwicht in het lichaam niet te extreem wordt verstoord.

Bij de basisch werkende voeding zijn er eveneens wat opmerkingen te plaatsen. Van elk base-leverend voedingsmiddel verandert de uitwerking zodra het slecht gekauwd en in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dit geldt vooral voor gemakkelijk tot gisting overgaande voedingsmiddelen, zoals grof gesneden rauwkost, fruit, compote en vruchtensappen. Bij een hoge inname van deze voedingsmiddelen kan de darm tot gisting overgaan en zo extra veel zuren leveren. Er bestaan verschillende tabellen met per product een getal ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Deze spreken elkaar regelmatig tegen. Dit is niet zo vreemd, omdat het onmogelijk is om met exacte waarden te werken. Ook weten we van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten en deze zijn bovendien afhankelijk van, onder andere, de teeltwijze en het land van herkomst.

Om toch een indruk te geven volgt hier een opsomming:

  • Sterk zuurvormend voedsel: Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).
  • Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
  • Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
  • Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
  • Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.


Verzuring kan op verschillende manieren bestreden worden:

  • Door sapvasten: kruidenthee en een groente- en vruchtensapkuur onder deskundige begeleiding.
  • Drink dagelijks een aantal glazen basisch water (basisch water maak je met een basisch mineralenconcentraat).
  • Gebruik overwegend basische voeding en beperk de hoeveelheid zuurvormend voedsel. Een lactovegetarische voeding zonder sojaproducten en met weinig andere eiwitrijke vleesvervangers is een goed uitgangspunt. We hoeven ons niet druk te maken over een mogelijk eiwittekort, want bij overwegend basische voeding neemt de eiwitbehoefte af.
  • Neem de juiste eetgewoonten in acht: vooral goed kauwen en het speeksel er op in laten werken, ook de dranken! Eet niet meer nadat het verzadigingsgevoel is bereikt, zodat eventuele verzurende darmgisting wordt tegengegaan.
  • Gebruik royaal (goed verdeeld over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen.
  • Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen onder andere de reiniging.
  • Maak zeer royaal gebruik van verse groenten, eventueel een deel in de vorm van rauwkost (hoeveelheid afhankelijk van functioneren van de darm). Maak de groenten klaar door middel van roerbakken of smoren. Door het koken van groenten in water en het vocht afgieten gaat o.a. veel kalium (base) verloren.
  • Eet regelmatig aardappelen als basis van de warme maaltijd: gaar stomen of koken in weinig water.
  • Neem minimaal 3 porties vers fruit verspreid over de dag. Gebruik zeker hard fruit niet na de maaltijd, dit kan makkelijk gaan gisten.
  • Wees matig met kwark en beperk de kaasconsumptie tot 1 à 2 plakjes per dag.
  • Beperk de peulvruchtenconsumptie tot maximaal 2x per week.
  • Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen etcetera zoveel mogelijk, deze kunnen snel tot gisting overgaan. Gebruik diksappen en gedroogd fruit, liefst niet gezwaveld (zwavel is een zuurvormer) om te zoeten, appel/perenstroop, dadelstroop en ander fruitbeleg als zoet broodbeleg.
  • Neem dagelijks veel beweging in de frisse buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen.
  • Bevorder ontzuring via de huid, bijvoorbeeld door droog borstelen, wisseldouches, sauna, zwemmen en andere watertoepassingen.
  • Streef naar een bewuste positieve levenshouding, want sombere (zure) gedachten verzuren het organisme ook.
  • Heel belangrijk is om ook stress te reduceren, niet altijd: MOETEN en problemen oplossen, probeer ergernissen op te lossen, angsten aan te pakken en ook rust in te lassen in het dagelijkse leven!
  • KORTOM: Kies voor een behandeling aan de TRIKOMBIN, om de zuren sneller af te voeren en daardoor sneller de ongemakken aan te pakken!

Contact

M.G. Sira
Natuurgeneeskundig therapeut

CVIG nieuwsbrief

Blijf op de hoogte