Voedingsadvies

Eet eiwitrijke voeding, zoals eieren gekookt, gebakken of verwerkt als omelet.

Verse groenten en fruit (totaal ca 400 gram per dag).

Eet zo min mogelijk brood en andere meelproducten zoals pasta's en pannenkoekmeel, cake, koek of gebak.

Vervang brood eventueel voor roggebrood of zuurdesembrood, tarwevrij.

Zout: eet weinig zout. Áls je zout wilt gebruiken, kies dan voor:

  • keltisch zeezout
  • steenzout
  • zeezout
  • kaliumzout (bloeddrukzout).

Water: ben je gezond, drink dan ongeveer 8 glazen per dag.

  • 2 met opstaan
  • 2 glazen een uur vóór de lunch
  • 2 glazen een uur vóór het avondeten.

Alles op een rij:

Vetten en olie:

Gebruik vetten & oliën die vloeibaar zijn.
Kokosolie, extra virgin of ghee zijn prima vetten, ook om in te bakken.

Oliesoorten:

  • olijfolie
  • sojaolie
  • maïsolie
  • sesamolie
  • raapzaadolie
  • saffloerolie
  • rijstekiemolie
  • walnootolie
  • hazelnootolie
  • lijnzaadolie
  • amandelolie

Graansoorten:

  • bruine rijst
  • bruine gerst
  • boekweit (meel of vlokken)
  • gierst
  • maïs (meel)
  • amarant
  • quinoa (vlokken)
  • volkoren spelt (meel)
  • haver (grutten, zemelen, vlokken)

Kaas, koud geproduceerd zoals:

  • parmezaanse
  • hüttenkäse
  • feta
  • mozzarella
  • kwark
  • boerenkaas

Melk:

  • rijstenmelk
  • amandelmelk
  • havermelk
  • hazelnootmelk
  • kokos
  • rijstemelk

Voldoende ontspanning, rust in het hoofd en luister naar je gevoel.

Slapen: vóór 23.00 uur.

Ademhalen: de grootste ontzuurder.

Zon: iedere dag naar buiten en bewegen, bijvoorbeeld stevig wandelen minimaal 30 minuten per dag.

Niet gebruiken:

  • witte suiker (fabriekssuiker)
  • koolzuurhoudende dranken
  • margarine, halvarine
  • light producten
  • halfvolle producten
  • nicotine
  • keukenzout
  • smaakversterkers
  • kant en klare sauzen/pakjes
  • kleurstoffen (onnatuurlijke)
  • zoetstoffen (kunstmatig)
  • gebruik van magnetron
  • giftige gedachten

Beperk de consumptie van:

  • groene thee
  • zwarte thee
  • koffie
  • alcohol
  • chocolade

Gebruik géén lightproducten, frisdranken (ook spa rood valt hieronder) en vruchtensap.

Ontbijt koud en glutenvrij voor een fitte ochtend.

  • Dit glutenvrije ontbijt zorgt er voor dat je de dag helder (met goede concentratie) begint.

Benodigdheden: Rijstevlokken – Boekweitvlokken – Gierstevlokken en eventueel aangelengd met Quinoavlokken. Quinoavlokken hebben een aparte smaak.

Als u de smaak van Quinoa niet prettig vindt, adviseer ik u deze weg te laten uit het mengsel. Verder heeft u yoghurt van koe, geit of schaap, of kwark van koe, geit of schaap nodig. Cranberries, rozijnen, noten of pitten en eventueel vers fruit.

Ontbijt warm:

  • 5 eetlepels van bovenstaande gemengde vlokken met eventuele rozijnen of cranberries in een pan.
  • voeg biologische Amandel, Koe, Geiten of Rijstenmelk toe.
  • breng het rustig aan de kook en laat onder af en toe roeren 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • wordt het papje te dik, voeg dan meer melk toe.

Ontbijt koud:

  • volle kwart (klop 1 tot 2 eetlepels lijnzaadolie door de kwark 150 tot 200 gram).
  • gebroken lijnzaad bevordert de stoelgang (reformwinkel).
  • eiwitpoeder gemaakt van erwten (voor spieropbouw en kracht).
  • 5 of 7 granenvlokken, of enkelvoudige vlokken (reformwinkel).
  • rauwe zonnebloempitten, rozijnen, cranberries
  • raffloerolie
  • tarwekiemen (reformwinkel)
  • eventueel een zoetzure appel

Lunch koud: Salade van Amarant

Deze salade kunt u eten als lunch zonder brood.

Benodigdheden: 1 kopje amarant, 250 gram halfgare sperziebonen in stukjes gesneden, preiringen, 2 bosuitjes, knoflooktenen, mosterd, wijn azijn, pesto, mayonaise.

Bereiding: Kook 1 kopje amarant op 2 kopjes water 10 minuten, voeg na 10 minuten de halfgare sperziebonen in stukjes, preiringen, gesneden bosui en bijvoorbeeld stukjes halfgare wortel toe. Laat dit nog voor 5 minuten doorpruttelen en voeg eventueel nog iets water doe als het te droog wordt. Haal de pan van het vuur en laat het goed afkoelen.

Dressing: Knijp 3 knoflooktenen uit in de knoflookpers, doe in een kom en voeg toe: 2 eetl. mosterd (grove), 2 eetl. wijn azijn of witte balsamico, 2 eetl. groene pesto, 4 eetl. mayonaise. Roer dit goed door elkaar tot een dressing en meng het door de afgekoelde amarant/groenten mengsel. Eet smakelijk van deze voedzame salade!

Lunch:

  • linzen, rode, groene of zwarte
  • omelet van eieren met champignons evt. soepgroenten, peper en klein beetje zout of cayennepeper en evt. gepureerde tofu.
  • salade van rucola, tomaten, ijsbergsla met vis, kip of feta aangevuld met kidney-, witte of bruine bonen.

Linzensoep:

250 gram linzen koken in 1 liter water voeg bouillonblokken toe naar smaak.
Fruit een uitje, voeg 2 tenen knoflook en een kleine prei toe.
Laat een ½ uur zachtjes koken en uw heerlijke soep is klaar.

Avondeten van gemengde gesneden groenten:

  • tofu, quorn (AH), valess (supermarkt), tivall (supermarkt).
  • peulvruchten: kidneybonen, bruine bonen (in blik of glazen potten van Hak of biologisch uit de reformwinkel) witte bonen (in tomatensaus), kikkererwten (reformwinkel).
  • vele soorten champignons: oesterzwammen - kastanjechampignons en vele andere soorten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn (uitstekende bron van mineralen en natuurlijke eiwitten).
  • 1 x in de 14 dagen volkorenpasta.

Voorbeeld avondmaaltijd van gemengde gesneden groenten:

  • prei
  • wortel
  • spitskool
  • broccoli
  • champignons
  • diverse soorten groenten roerbakken in de wok de laatste 8 minuten blokjes quorn toevoegen en op smaak maken met shoju of tamari, mespunt cayennepeper.
     
  • Stoofvlees (rundvlees)
  • Vis gestoofd of gebakken in Kokos of olijfolie
  • Wild
  • Lamsvlees
  • Kip

Tevens kunt u uw avondmaaltijd aanvullen met peulvruchten, zoals:

  • bruine bonen
  • witte bonen (in tomatensaus)
  • kikkererwten (reformwinkel)
  • andere peulvruchten.

Op smaak maken met:

  • shoyu
  • tamari
  • cayennepeper
  • bouillonpoeder of bouillonblokken.

Koolhydraatarm tussendoortje:

Milkshake maken in de blender met een rijpe banaan gemixt met koe-, geiten-, soja- of rijstemelk, grote schep eiwitpoeder gemaakt van gemalen erwten of de RAW PROTEIN VAN Garden of Life, theelepel gemalen amandelmeel. In de zomer banaan vervangen voor aardbeien, bosbessen of ander klein fruit.

Tussendoortjes:

  • olijven, kappertjes, augurk, zure of zoute haring, makreel,
  • gerookte zalm,
  • stukje roggebrood.
  • geroosterde of rauwe zonnebloempitten - pompoenpitten -pijnboompitten.
  • pompoenpitten of zonnebloempitten roosteren in de wok, afblussen met shoyusaus.
  • gedroogde abrikozen.
  • noten, zoals Paranoten - walnoten – pecannoten - hazelnoten - amandelen (nooit meer eten dan het kuiltje in je handpalm groot is. Noten zijn zwaar verteerbaar en verzurend als je er teveel van eet).

Contact

M.G. Sira
Natuurgeneeskundig therapeut

CVIG nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Met liefde gemaakt door Therapeuten Website